Project Description

Przytulny dom położony na północ od Warszawy, stoi w cichej okolicy. Czteroosobowa rodzina właścicieli przeprowadzając się do niego zaprosiła nas do współpracy, licząc że wykorzystamy jego potencjał. Uważne wsłuchanie się w uwagi inwestorów pozwoliły nam dobrać właściwe rozwiązania i celnie odpowiedzieć na ich potrzeby. Niewielkimi ruchami ścian usprawniliśmy rozkład pomieszczeń, odzyskując straconą powierzchnie na rzecz łazienki i szaf.

Główna łazienka wyposażona została w potężną kabinę prysznicową z murowanym brodzikiem. Obok niej, zabudowa meblowa skrywa szafki z zaopatrzeniem, ręcznikami i innymi artykułami higienicznymi. Pod długim blatem znalazły się szuflady na akcesoria oraz na brudną bieliznę. Ukrywa się tam również pralka do zabudowy. Nablatowa umywalka ze stojącą baterią nadają wnętrzu ciepły, przyjazny styl. Trzy grupy świateł (główne – halogeny w g-k, punktowe – lampki wiszące, rozproszone – LED we wnęce sufitowej) pozwalają na dobranie intensywności i charakteru oświetlenia wedle potrzeb użytkowników.

Klatka schodowa została zaprojektowana tak aby była przestronna i jasna. Lakierowana barierka z MDF wraz ze szklanym wypełnieniem tworzy nowoczesną formę. W kontraście do niej pozostaję ściana wyłożona ciemnymi płytkami imitującymi łupek. Drewniane trepy, jasne podstopnice i oświetlenie LED nadaje całości lekkości.Tuż obok niej znajduję się toaleta. Zachowana została w prostym i nowoczesnym stylu. Duża szafka wisząca oraz szafka pod umywalkowa zapewniają przestrzeń do przechowywania niezbędnych przedmiotów.

Kuchnia otwarta na salon zaprojektowana została tak aby była funkcjonalna, przestronna i pomieściła wyposażenie w zamykanych drzwiczkami szafkach. Zaróno granitowy blat o niejednorodnym rysunku jak i zabezpieczenie ścian szkłem typu Lacobel nadaje praktyczności i ułatwia sprzątanie. Biały zlew ze sztorcową baterią to miły dla oka detal. Czarny piekarnik i mikrofalówka przyjemnie odcina się od ciepłego, jasnego forniru zabudowy w której przewidziano wnękę ukrywająca część blatu. Szafki wiszące wykorzystują cała dostępną przestrzeń i poprowadzone są aż do sufitu. Półwysep pełni funkcję blatu przygotowawczego ale również baru któy pomieści przy szybkim posiłku trzy osoby.W salonie główną dekoracją jest ściana kominkowa wykończona betonem. W specjalnie zaplanowanej wnęcę zamontowano telewizor, a w podcięciu umieszczono półki na sprzęt RTV. Od okna ścianę kominkową odcina wnęka na drewno. Dynamicznie poprowadzona linia sufitu, optycznie  wydziela w przestrzeni jadalni. Również tutaj zaprojektowano kilka grup oświetlenia, pozwalające regulować je do potrzeb chwili. Nowoczesne oprawy wiszące dają dużo przyjemnego światła, kinkiety rozświetlają punktowo miejsca przy kanapie, a ciepłej barwy paski LED dostarczają miękkie światło wypełniające.

Prezentowana inwestycja jest dowodem na to że nowoczesny styl i proste formy nie muszą być chłodne w odbiorze. Charakter tej przestrzeni, dopasowanej do gospodarzy, oddaje ich osobiste cechy. Jest ciepły, otwarty i gościnny.

MS